10 motive pentru care merita sa-ti dai demisia

Daca stai pe ganduri si nu stii daca sa-ti dai demisia sau nu, lasa-ma sa-ti dau cateva mici indicii! Am avut niste job-uri, incepand cu primul an de facultate. Intotdeauna eu am fost cea care si-a dat demisia, n-am fost data afara niciodata si, de fiecare data, urmatorul job era mai bun decat anteriorul, asa ca, daca vocea interioara iti sopteste ca e cazul sa move on, ar trebui sa mergi mai departe. Chiar daca e criza si chiar daca, la pubertate, citeam prin revistele pentru femei ca un CV mai putin stufos arata mai bine in ochii plictisiti ai tipelor de la HR, procrastinarea nu te va duce nicaieri, niciodata.

Asadar, iata 10 motive pentru care merita (sau meriti!) sa pleci de la actualul loc de munca:

1. Ai ocazia de a-ti retrai adolescenta. Fara prea multi bani, viitorul suna a Vama Veche, dormit pe la prieteni, mere cumparate din piata, ceva alcool tare intr-un pub departe de Dorobanti, haine imprumutate sau cumparate de pe blogurile de vintage, carti de la biblioteca si reviste rasfoite in fuga prin benzinarii. Ti se pare ca ti-ar lipsi ceva? Oricum, mall-urile, atitudinea de plastic si aerul fals-blazat sunt so outdated si, indiferent daca-ti dai sau nu demisia, renunta macar la ele!

2. In plina criza, sefii profita de nesiguranta angajatilor si, dupa ce ii concediaza pe cativa, arunca tot greul, evident, fara a fi platit suplimentar, asupra celor ramasi. Nu vrei sa faci ca mine? Vezi ca tu urmezi pe lista de concedieri! – si iata cum ia nastere o varianta super tehnologizata a unei plantatii in toata regula, cu multe cuvinte spuse gratuit, presiuni inutile, ore interminabile si sedinte de eficientizare cu zero rezultate. Cu siguranta, salariul tau nu-ti poate cumpara nervii si zilele irosite, oricat de mult ti-ar placea sa te minti cu argumentul asta.

3. Am citit in Capital-ul de saptamana trecuta ca SAS, cel mai bun angajator din lume (am fost uimita sa descopar ca Google a cazut pe locul 5!), ofera angajatilor un bonus care nu costa compania nimic, chiar, din contra, le mai scade din cheltuielile administrative: posibilitatea de a lucra de acasa, doua zile pe saptamana. Angajatii economisesc din timpul petrecut in trafic, sunt foarte multumiti si, culmea, s-a demonstrat ca munca lor in companie devine mult mai productiva. Explicati-i chestia asta unui angajator roman – si, daca e de acord, poate ca demisia devine o solutie pripita. Dar, in 99% din cazuri, vor spune ca trebuie sa stai la program, 8-9 ore pe zi, ceea ce inseamna ca e cazul sa revii la hotararea ta initiala.

4. Vorbim tot despre criza: acum, ca banul a capatat o alta valoare in ochii majoritatii oamenilor si companiilor, se vor tria afacerile proaste de cele bune mai repede ca niciodata. De aceea, apar noi idei de afaceri si multe persoane prospera acum, pentru ca isi dezvolta micile companii pe calitate si eficienta reala si nu bla-bla-urile unor firme carora le-a ramas doar renumele. Daca stii ca esti foarte bun la ceva, acum e momentul sa-ti pui in valoare cunostintele, doar pentru tine si nu pentru vreun angajator sucit.

5. Poti sa te dedici unui hobby al tau, cu norma intreaga. Oricat de incredibil ar parea, olaritul, pictura, gradinaritul (si in fata blocului, de ce nu?), confectionarea de mici bijuterii sau mari colectii sau accesorii vestimentare pot reprezenta o sursa de venit, daca le dedici ceva timp si indemanare. Cand altcandva, daca nu in perioada post-demisie, ai fi simtit diferenta dintre aerul inchis al corporatiilor si aerul pur al locului intim in care faci ce-ti place?

6. Ca tot vine primavara si ne apuca pe toti dorul de duca, ai ocazia de a pleca intr-o calatorie, prin tara, prin Europa, fara sa te ingrijoreze faptul ca se termina concediul. Cauta grupuri de globetrotters si alatura-te lor, doar cu rucsacul in spate – n-ai nevoie de bilete la business class pentru a face excursia la care ai visat mereu. Poate ca n-o sa ai cum sa ajungi tocmai in Fiji, dar cred ca si Londra, Paris, Budapesta, Praga sau Viena suna incantator.

7. Ai mult, mult mai mult timp pentru prieteni si viata personala. Poate ca a venit momentul sa nu mai spui atat de des: “Hai ca te sun eu mai tarziu/in weekend/cand o sa am timp/cand o sa ies din sedinta/cand o sa pot, ca acum am treaba la birou”. Macar de ar merita! Sau macar daca ai avea un salariu decent, care sa iti permita sa nu mai cauti diverse colaborari pentru un venit suplimentar, in putinul timp liber.

8. Iti poti vizita familia, bunicii, rudele indepartate, de prin toate colturile lumii. Chiar daca unii nu vor intelege ideea ta traznita de a-ti da demisia in plina criza – dar cand nu e criza la noi pentru omul de rand? -, pana la urma ai toate sansele sa se bucure de timpul petrecut impreuna, ca pe vremuri, de a depana povesti, de a-ti vindeca radacinile.

9. Vei avea mult mai mult timp pentru a-ti intalni sufletul pereche. Orele petrecute calatorind sau prin biblioteci, cluburi, boutique-uri vintage, targuri alternative iti vor da ocazia de a cunoaste o multime de oameni interesanti, ceea ce inseamna, neaparat, flirturi, indragosteli si multe povestiri incredibile de spus nepotilor, peste zeci de ani.

10. Last, but not least, cel mai bun lucru pe care il poti face pentru tine, pentru viitorul tau imediat si pentru cele mai indepartate perspective ale tale, este sa-ti urmezi inima. Fa tot ceea ce faci cu pasiune!