Cum afecteaza poluarea luminii mediul si omul

Tulburarea mintii umane. In 2011, cercetatorii au demonstrat efectele devastatoare ale luminii artificiale asupra creierului. Soriceii de laborator pe care s-au facut testele au fost pusi in doua grupe: unii au stat in lumina naturala, altii in lumina artificiala. Soriceii care au fost expusi luminii articiale au avut tulburari emotionale, teama de noi spatii, nu se mai deplasau coerent, au devenit obezi si le-a crescut cantitatea de insulina si leptina din sange, doi hormoni metabolici.

Ritmul circadian este specific atat oamenilor, cat si tuturor fiintelor vii de pe pamant, este un ceas intern setat in functie de cele 24 de ore zilnice. Pigmentul melanospina este raspunzator de cantitatea de lumina perceputa de sistemul circadian-se gaseste in retina. Ritmul natural ne indica foarte multe lucruri: cand sa mancam, cand unele organe trebuie sa fie active, cand sa ne sculam, cand sa inceapa digestia. Chiar si starile noastre emotionale sunt afectate de ritmul circadian-productiile de hormoni sunt diferite in variate perioade din zi. Oamenii au cel mai mult de suferit din pricina luminii articiale, insomnia, numaratul stelelor si imposibilitatea de a percepe noaptea ca o perioada de odihna au efecte dezastruoase asupra ceasului interior. In 2013, alt studiu a demonstrat ca iluminatul interior afecteaza nivelul melatoninei din organism, de unde si starea de somnolenta pe care o resimtim la un moment dat din zi.

Intr-un experiment, oameni care nu dormeau noaptea sau se trezeau prea dimineata au fost trimisi intr-o tabara unde avea ca surse de iluminat focul de tabara si lumina solara. Concluzia obtinuta: lumina din camere interactioneaza cu ritmul circadian. Recomandarea specialistilor este sa se evite expunerea la lumina artificiala, mai ales inainte de culcare, si sa se foloseasca cat mai mult lumina naturala pe tot parcursul zilei.