Ce defineste o masina de spalat rufe eficienta?

Astazi, spalatul este un lucru banal si putini mai sunt cei care nu-si permit electrocasnice mari pentru spalat, cu stocator, uscator pentru curatarea perfecta a lucrurilor. Ceea ce face diferenta intre o spalare obisnuita si una excelenta este eficienta si calitatea pieselor masinii de spalat, dar si modul in care e utilizata. O masina de spalat rufe care nu va da nicio sansa murdariei si microbilor va avea uscator, pana la 1400 de rotatii pe minut, cat mai multe programe pentru diverse tipuri de tesaturi. Cu siguranta va fi automata, va avea capacitate mare de incarcare, pana la sapte kilograme pentru a spala imediat cat mai multe rufe, dar si selector de centrifugare pentru rufele mai pretentioase, din materiale fine.

Consumul de apa trebuie sa fie relativ mic pentru a se ajunge la un anumit grad de eficienta in timpul spalarii, la fel si consumul de energie electrica, asadar o clasa energetica cat mai buna, de la A++ in sus. Cat priveste zgomotul, acesta ar trebui sa fie aproape imperceptibil chiar si la faza de stoarcere si centrifugare, in vreme ce capacitatea de evacuare trebuie sa se incadreaze intr-un anumit debit pe minut eliminat pentru a permite finalizarea programului mai rapid.

In privinta cuvelor, sunt recomandate cele din plastic cu tambur de inox.. Masina de spalat trebuie sa aiba programe separate pentru rufe delicate si pentru cele care se pot spala la temperaturi mai mari, programe speciale de improspatare a hainelor sau doar de stoarcere si uscare. De asemenea, masinile de spalat cu un randament crescut au nevoie de timpi de spalare mai mici si un raport calitate spalare-pret factura energie electrica in avantajul clientului care cumpara respectivul produs.

Ceasurile barbatesti au cunoscut o evolutie ascendenta atat ca tehnologie, cat si ca functii

De cand au aparut, ceasurile de mana au facut furori atat in randul femeilor, dar mai ales in randul barbatilor, dandu-le ocazia sa isi completeze colectia de accesorii cu unul modern si practic in acelasi timp. De la ceasuri barbatesti simple, automatice, la ceasuri barbati cu afisaj mixt, analog si digital, cu cifre mari si cadran sofisticat, curele din inox, acest instrument de afisare a orei a evoluat mereu la pas cu moda si schimbarile dictate de marii designeri sau de casele de moda.

Cu timpul, ceasurile de mana au devenit mai mult decat un accesoriu, transformandu-se in adevarate computere cu functii speciale, incarcare solare, cronometru, compas, calculator, chiar programator de evenimente. Curelele, cele mai importante elemente ale ceasului-de ele depinde stabilitatea sa si rezistenta in timp, sunt din piele sau din metale inoxidabile, materiale textile, sunt din ce in ce mai groase sau foarte subtiri, dupa cum isi doreste fiecare si sunt specifice unor ceasuri barbatesti. Variante si mai moderne de ceasuri sunt facute din titan sau chiar aur, otel inoxidabil, iar tehnologiile revolutionare din ele au ajuns sa permita ajustarea pozitiei indicatoarelor pentru ceasurile cu afisaj analog. De asemenea, variatiile orare si de minute sunt foarte mici, ceasurile au mecanisme cu quartz sau se intorc singure prin miscarea normala a bratelor purtatorului. Rezistenta a cunoscut si ea schimbari, astfel ca astazi avem ceasuri care rezista la apa pana la 10-20 bar si pot fi scapate pe jos fara sa pateasca ceva grav in afara de posibile zgarieturi minore.

Tot la capitolul functii speciale gasim altimetru, de exemplu, barometru, compas, pedometru chiar si multe alte lucruri pe care le gaseam doar pe gadgeturile foarte sofisticate. Tehnologia incorporata in fiecare ceas pentru barbati este si ea intr-o continua schimbare, astfel ca mecanismele din ziua de astazi sunt create prin atentia sporita la detalii si printr-o combinat

Spatiul si influenta lui asupra omului

Peste tot pe unde am putea sa deschidem larg ocii e dam seama ca pe langa timp exista intr-adevar si spatiu; si eu cred ca spatiul acesta ramane constant in fiecare fiinta umana. Fiecare persoana este in mod inerent un sine individual, avand un ritm particular (sau ,,ton”) al fiintei si cu o orientare spre univers ce defineste ceea ce eu acum numesc ,,Individualitate”, ,,germenele tipar al fiintei sale individuale”. Acesta este ,,locul sau din spatiu”. Este calea prin care omul devine constient de propriul sau sine si de capacitatea de a se raporta Ia sinele altor persoane.

Fiecare fiinta umana este nascuta in centrul propriului sau spatiu si este acel spatiu la care se refera cercul caselor. Cercul, bineinteles, se invarteste in timp si putem vorbi de ,,roata caselor”. Dar exista o orientare spatiala fundamentala, care ramane ca o ,,imagine” permanenta a sinelui individual si acesta este factorul cel mal important al unei astro-psihologii care lucreaza, nu in primul rand cu evenimente exterioare, ci cu potentialul inascut al existentei individuale din fiecare fiinta omeneasca. Repet: scopul acestei astro-psihologii este de a ajuta oamenii sa-si actualizeze acest potential innascut, sa duca numai ceea ce este posibil la o relativ completa stare de realizare. E limpede ca cele mai multe fiinte umane, nu numai ca nu experimenteaza o asemenea stare de realizare, dar raman total ignorane cu privire la ceea ce se poate numi, folosid o expresie popularizata de buddhismul Zen ,,natura lor fundamentala''. Acum inteleg ca cele care stabilesc ritmul individual al nou-nascutului sunt casele natale, definite in general ca sectiuni de 30 de grade ale spatiului ce inconjoara actul natal de individualizare.

Casele nu sunt in zodiac, dar semnele zodiacale si toate corpurile celeste isi gasesc locul intr-una sau alta din case. Ca rezultat, sistemul Placidus, cel mai uzat sistem de determinare a caselor, nu se potriveste cu o asemenea abordare, pentru ca se bazeaza pe factorul timp. Sistemul Capanus, pe de alta parte, este un sistem de calcul a longitudinii cuspidelor casei bazate pe factorul spatiu, si de aceea il folosesc si il gasesc din ce in ce mai revelator in practica astro-psihologica, chiar daca, fireste, nu este cel mai bun sistem posibil. Inainte de a incheia si ca nu cumva atitudinea mea fata de astrologie ca stiinta sa fie rau inteleasa, doresc sa spun ca n-am nici o indoiala ca mai devreme sau mai tarziu va aparea o noua stiinta, care va lucra cu campuri electro-magnetice cosmice, cu vibratii cosmice si cu efectele lor asupra biosferei terestre. Poate ca unii dintre tinerii astrologi care acum se straduiesc sa fie “stiintifici”, vor lucra pentru implinirea acestui tel; dar nu cred ca atunci cand se va intemeia o asemenea tinta aceasta va insemna, pentru ceea ce in mod traditional este cunoscut ca ,,astrologie”, mai mult decat a insemnat chimia moderna pentru alchimie. O astrologie cu adevarat ,,siderala” si tiintificã ar fi una care ia intreaga galaxie drept cadru de referinta in care, de pilda, lucreaza cu mereu schimbatoarele relatii dintre planul ecuatorial al pamantului in planul galaxiei.

O astfel de astrologie ar fi locul actualelor grupari de stele si miscarile lor relative, pentru ca vechiul tip de mitologie zodiacala se bazeaza exclusiv pe picturalele si simbolicele constelatii create de om. Putem invata, bineinteles, de la trecutul arhaic al omenirii, dar ar trebui ca acest trecut sa fie intregul umanitatii, incluzand, de exemplu, cultura chineza si mayasa, cat si multe altele care poate nici macar nici nu au fost mentionate in miliardele de carti scrise de-a lungul umanitatii.